BG EN

Семеен портрет

Красимир Костов

21.01. - 03.02.2014

Куратор: Надежда Джакова

Красимир Костов заснема серия портрети и пейзажи, които документират времето и мястото, където той живее, работи, среща се с приятели. Създадени през последните няколко години те са художествен разказ за живота на фотографа и на неговия поглед към себе си, най-близките си и околния свят. 

Към фотографирането Красимир Костов подхожда така, както като че ли го изисква мястото, в което живее. Далеч от индустриалния пейзаж, неподчинено на туристическите моди с. Езерец успява да запази непокътнато зеленото пространство, което фотографът нахвърля и детайлизира. И така както технологичната модернизация е подминала това място, със същата лекота и непредубеденост авторът подхожда при техническото изпълнение на неговите фотографии.

Той използва фотоапарат Зорки 4, който при инцидент, е намокрен и когато изсъхва, продължава да работи само на скорост 1/125 от секундата. С него прави серия снимки с цветен филм на любимите изгледи с преповтарящи се кадри на различно осветление.

 

Идеята ми беше да предам цикъла на промяна на тревите, които растат; на сезоните, които се сменят; на светлината предаваща по различен начин един и същ обект. След като изтече годината, събрах филмите, състарих ги и по  необичайно предаване на цвета, това се съчета с дефекта на самия апарат. Крайният резултат е усещането за преходност и мимолетност. Интересно ми е постигането на живописни и графични ефекти и възприемам снимките като картини. За мен технологията на класическата фотография не е изчерпана и дава голяма свобода за интерпретация. (Красимир Костов)

 

Красимир Костов

Роден през 1975 г. в гр. Варна. Живее и работи в с. Езерец.

Завършва „Педагогика на изобразително изкуство” в СУ „Климент Охридски” през 2000 г.

Избрани изложби: 2013 сам. изложба фотография, ателие „Иван Костолов”, Нощ на музеите и галериите гр. Пловдив; 2012 сам. изложба фотография, галерия „8”, Варна; 2008 инсталации и фотографии, "Август в Изкуството", Варна; 2006 живопис, галерия"Баня Старинна", Пловдив; 2005 фотографии, галерия" Балабановата кьща", Пловдив; 2004 керамика, галерия"Alfonso Arisa", Larambla, Испания; 2001 фотографии, London Art School, Великобритания

 

Изложбата е част от проекта „Зелено: Изкуството между екология и общество” на група CBC (creative bar curators) и се осъществява с любезната подкрепа на награда „Гауденц Б. Руф”.