BG EN

Ли.Нейно

Боряна Русенова-Айна & Мартина Никова

27.05 - 08.06.2022

 

Изложбата "Ли.Нейно" цели да свърже две отправни точки на две жени, Българки, които живеят в различни краища на света. Боряна Русенова-Айна - в пустините на Тексас и Мартина Никова - в пренаселената София. Тяхната лична биография ги събира още през 2003-та, когато се запознават в Columbus College of Art and Design в Columbus, Ohio. От тогава ги свързва не само приятелството и изкуството, но и общи вълнения за принадлежност и майчинство. В тази съвместна изложба, двете търсят свой път и интерпретация на тези универсални идеи. Обединяват ги разсъждения върху една илюзия за хоризонт и линейност в живота.

Във „Всичко Над Хоризонта“, Боряна разглежда визуалната и идейна конструкция на линията, която разделя гледката на две половини: горна и долна, земя и небе. Тя споделя "Никога не стигаме до хоризонта, той винаги се измества, неуловимо място на желание и копнеж. В настоящия ми проект използвам малък джобен пътеводител за България, който ми беше подарен по време на кратко пътуване до родното ми място. Гледам на туристическата индустрия с любопитните очи на имигрант- тя идеализира и комерсиализира местата които познавам интимно и които чувствам едновременно близки и далечни. В поредица от копринени флагове, аз изолирах всички хоризонти от джобния пътеводител, за да се съсредоточа единствено върху линията между небето и земята. Подредени в множество ивици като дизайн на национално знаме, тези копринени флагове съпоставят идеи за национална принадлежност със туристически артефакти. Следвайки същата стратегия направих и поредица от графики, които изобразяват разполовени на две, банално познати сцени: разходка в центъра до обществен паметник или рецитирането на азбука от деца в начално училище. Тези образи носят специфичността на преживяното в контраст с аурата, предизвикана от туристическите репрезентации. Интересувам се от този контраст, който за мен се е превърнал в противоречие- като имигрант аз съм едновременно интимно запозната и без директна връзка. Като хоризонта, тази динамика ме оформя на части: вътрешен човек, аутсайдер и неуловимата линия между тях."

Мартина ,от друга страна, споделя за промени свързани с майчинството: "Откровено казано, откакто станах майка изгубих предишната си последователност. Мислите ми хвърчат във всякакви посоки. Творбите ми директно рефлектират този хаос. В изложбата включвам рисунки, скици, живопис и снимки от Instagram. Макар и подредбата да е линейна, творбите не следват една и съща стилистична логика.

През последните две години черпих идеи от различни места. За период от време, мой личен герой се превърна Хепи Ванче от реалити състезанието "Фермата". Имаше нещо свръх естествено в нейната издръжливост. Подобна сила срещнах и в мои приятелки - майки - които имаха големи трудности със своите деца. В друг момент се фокусирах върху (себе си) нуждата от простор и същевременно нуждата от близка връзка с детето. Не можех да не погледна и битовизмите - като например купищата с пране - които превзеха моето творческо време. Размишлявах също върху вглъбяването и влюбването, като мисия и катарзис. Умората. Мъглата. Обичта.

Част от творбите ми са хумористични, други - сериозни. Преди всичко, гледам на тях, като съвкупност от мисли и визуални разсъждения. Целта ми не е да идеализирам фигурата на майката, а по-скоро да предолажа един прочит, който смятам за реалистичен. Надявам се хората, които посетят изложбата да намерят творбите ми за интригуващи. Вероятно дори объркващи. И същевременно даващи достъп до моя хаотичен, но силен и богат майчин свят."

 

Боряна Русенова-Айна

Боряна Русенова-Айна е родена в България но живее в чужбина от 20 години. Започва образованието си с бакалавър по изящни изкуства в Columbus College of Art and Design (OH) и изкарва две магистратури –първа по изкуство, дизайн и архитектура в Glasgow School of Art, Шотландия (2009 г.) и втора по живопис в The Ohio State University (2016). Нейните творби са излагани в България в галерия Credo Bonum и в САЩ, включително The Museum of Fine Arts at Florida State University (FL), the Zanesville Museum of Art (OH) и The Amarillo Museum of Art (TX). Боряна е била и вицепрезидент на галерия Roy G Biv за млади художници и е член-основател на Art Collective Couchfire. Съвсем наскоро нейният текущ проект „Against the Constable Skies“ беше изложен в Tenessee Technological University (TN) и спонсориран от индивидуална награда от Ohio Arts Council (2017) . В момента Боряна се подготвя за напълно финансирана art резиденция в Headlands Center for the Arts (CA) и работи като Assistant Professor of Art (Painting) в Texas Tech University.

 

Мартина Никова

Мартина Никова родена в София, но още на седемнадесет години се

премества със семейството си в САЩ. Нейният личен опит като имигрант силно

повлиява на развитието й като като художник и творец. През 2010, Мартина

защитава Магистратура по Изящни Изкуства от Indiana University със специалност

живопис. Още докато следва, тя е отличена, като най-силен студент сред випуска

си и е наградена с отличието: Outstanding Senior Award. А по време на

магистратурата си, Мартина получава пълна стипендия и Associate Instructor

Fellowship, които й дават възможност да преподава рисуване докато е все още

студент. Така стартира нейнината учителска практика, която по-късно я отвежда до

Флоренция, Италия и Съри, Англия. Еновременно с това, тя не спира своето

творческо развитие и участва в изложби в Германия, САЩ, Македония и България.

Мартина е носител на две престижни награди Elizabeth Greenshields Grant, които

финансират нейното творческо развитие и й позволяват да направи задълбочен

анализ на българския фолклор и традиции. През 2014 година, тя се връща в

България, а през 2019 г. става майка. В момента работи в интернационално

училище близо до София. Опитът на Мартина, като част от международна общност

от хора на изкуството е оформил един светоглед, който влияе не само върху

творбите й, но и целите й, като преподавател, човек и художник.