BG EN

Естествена среда

Миряна Михайлова &
Моника Паско Микишкова

3 – 24.08.2021

куратор Пенка Минчева

Заглавието на настоящата изложба „Естествена среда“ обединява творческите търсения на Миряна Михайлова и Моника Паско Микишкова и приветства идеята за по-близкия диалог с природата, както и със самите нас.

Изборът ми да събера именно тези две художнички в обща изложба е продиктуван от вътрешното ми усещане за близка връзка между творците (без те лично да се познават). Техните търсения, присъствието на природни елементи в творбите им, както и личния им емоционален принос, са ярко изразени.

Фокусът всъщност е едно задълбочено отношение към заобикалящото ни. Това, което ни провокира, и това, което се променя, остава отпечатък у нас и ни напомня, че съществуваме като индивидуални стойности.

Творбите им съдържат екзистенциални въпроси, чиито отговори могат да бъдат строго персонални, но във всяко едно произведение присъства въпросът за живота, неговите форми и рефлексии.

Изразните средства, които обединяват Моника и Миряна, не са водещото в настоящата експозиция, но те напомнят, че акварелът и керамиката са техники на съвременния изказ и със своите достъпни свойства допринасят за една по-естествена връзка с публиката.

 

Пенка Минчева

(р. 1979)

Завършва Художествената академия специалност „Керамика“ при проф. Красимир Джидров. След завършването си Пенка започва да работи с изкуствоведа Димитър Грозданов и заедно организират Фестивал за съвременно изкуство „Процес – Пространство“ в продължение на 16 години. Има реализирани самостоятелни изложби в страната и чужбина, както и участия в международни форуми на изкуството и резидентни програми из Европа. Куратор е на визуален проект със заглавие „Архитектура на съзнанието“ в Берлин през 2019.

 

Миряна Михайлова (България - САЩ)

Миряна Михайлова (р. 1978) завършва керамика през 2001 в Националната Художествена Академия в София в ателието на проф. Божидар Бончев и същата година специализира в Международната Лятна Академия по изящни изкуства в Залцбург с тема „Обекти, скулптура и инсталация“. След като се дипломира, участва в различни симпозиуми и фестивали в България и чужбина.

Нейното творчество обхваща жанрове, кореспондиращи с теми от обкръжаващата ни среда и енергията, която я изпълва.

Творби на Миряна Михайлова са показвани в София, Венеция, Варна, Нютън и др.

Имам удоволствието да познавам Миряна и нейното творчество още от ученическите ни години и съм щастлива, че тази комуникация продължава и до днес.

 

Моника Паско Микишкова (Словакия)

Моника Паско Микишкова (р. 1983) учи в Академията за изящни изкуства и дизайн в Братислава. Първата година тя прекарва в ателието за класическа живопис при проф. Ян Бергер, където защитава магистратура и докторат. 2014 завършва ва ателието за живопис и нови медии при проф. Даниел Фишер. През 2004, тя учи в Нюкасъл на Тайн при проф. Рокси Уелш.

Творчеството на Моника се фокусира основно върху природни мотиви и по-специално в тази изложба върху растенията и формите на семето, което е мултиплицирано в различни форми в произведенията ѝ.

Моника прави самостоятелни изложби предимно в Чехия и Словакия, но също така участва и в международни групови изложби в Европа.

Интересно е, че Моника също прави керамика и тази изложба допълнително провокира любопитството към нейното многообразно творчество.

С Моника артистичните ни пътища се пресякоха през 2009 по време на съвместна резидентна програма в Швандорф, (Германия) и до днес поддържаме връзка.