BG EN

In vino veritas –
Непресъхващ извор

Катя Гецова

18.11 - 01.12.2019

Юбилейна изложба 75

Художествено стъкло

Виното опиянява, но не по-малко опияняваща е силата на креативността. Вече толкова години, изворът с идеи на Екатерина Гецова не стихва.

На 18 ноември от 18,00 ч. в галерия „АРОСИТА”, на ул. Врабча 12 Б, в София ще бъде открита юбилейна изложба на художничката, по повод 75 –тата й годишнина. Това е единадесетата й поред самостоятелна изложба, без да споменаваме, участията й в общи изложби и наградите,  проектите й за градска архитектура и интериор в България, Япония...

За Екатерина Гецова опияняващият еликсир на истината е стъклото. От него и чрез него тя черпи вдъхновение, стимул и мотивация вече повече от пет десетилетия. Този труден за овладяване материал  в ръцете й е изцяло опитомен. И това е видно ако погледнем дори само част от създаденото от Катя Гецова до момента. Не са много авторите, които чрез едно изразно средство навлизат в полето и на скулптурата, и на инсталацията, и на стенното пано, и на пластиката, на декоративно-монументалните проекти в архитектурна среда.

В последната изложба на Екатерина Гецова ще видим няколко пана, в които стилът й е силно разпознаваем. Изработени в смесена техника, съчетаваща ситопечат, релеф, рисувано стъкло. Абстрактни или фигурални, геометрични или инкрустирани, елементите в тези пана се подчиняват на една вътрешна структура, композиционна цялост, които Гецова е доказала, че владее безупречно.

И макар изградила вече име, което недвусмислено се свързва с изкуството на стъклото, Катя Гецова не спира да търси и експериментира, да надхвърля собствените си постижения.

В новите си серии пластики, тя използва дървото като суров, почти необработен блок, който служи за основа, на стъклените детайли. Тази негова функция, на постамент обаче е само привидна. Дървото контрастира и едновременно с това допълва стъклото. Прозрачността и отразяващата му способност изпъкват още по ярко, заобиколени от плътната дървена маса.

Дългогодишният опит и професионализма на Катя Гецова й позволяват да се забавлява в процеса на създаване на произведението. Последните й работи оставят усещане за игра с материала. Игра между въображението, разума и опита. Тяхната лекота обаче е измамлива, илюзорна. Съвременни, концептуални и загадъчни пластиките на Катя Гецова разширяват границите на художественото стъкло и представите за него. През нейните очи възможностите за неговите приложения изглеждат неизчерпаеми.

Екатерина Гецова завършва  Художествената академия в Прага,  специалност стъкло при световноизвестния проф. Либенски. Заедно със съпруга си Колю Гецов е основател на знаковото за съвременното изкуство в България пространство - галерия „Аросита”, създадена 1991 г. Катя Гецова е организатор и на Международния фестивал на стъклото, провеждан през две години от 2010-та до 2016-та година. Фестивалът, освен че популяризира художественото стъкло, дава платформа за изява и обмен на опит на ученици, студенти и художници от цял свят.

Ана Венкова