BG EN

Soft

Ина Трифонова

09-16.09.2019

Куратор Мартина Стефанова

Проектът “Soft” на Ина Трифонова е своеобразен женски поглед към съвременното консуматорско общество, в което като рефлекс на работната и професионална среда си поставяме психологически прегради под натиска на обществени критерии и очаквания, следваме клишираното разбиране за успешен живот и личностно развитие.

В “глобалното село” се създава дефицит на идентичности и ето тук идва серията от платна рисувани върху сатен „Monochromes / Монохроми”, вдъхновила Ина за изложбата. Подобно на моно цветовете свободно плаваме в своята нестабилна моно структура, съставена само от един единствен цвят в търсене на цялостта на своята автентична самоличност. Като друго спасително решение от едноцветното се появява серията от обекти в кутии „Saving childhood / Спасяване на детството”, които повдигат темата за детството, играта и наивността и наситеността на цветовете, който сме забравили отдавна в новоизградената си зона на комфорт и забързания захарен успех в живота на съвременния човек.

В тази съвременна среда като начин на оцеляване без значение пола и социалния статус, ние се капсулираме в удобството и удоволствията на физическо ниво, загърбвайки себе си, своите желания и духовното (работите с пяна в кутии „Sweet & Soft boxes / Сладки & Меки кутии”). Работим все повече, за да изградим преградната стена към истинското си “аз”, издигайки комфорта на пиедестал като новата ценност на съвремието, за която непрекъснато ни напомня заобикалящият ни свят: предлагат ни се все повече удобства, светещи табелки и ярки обекти, нужни или ненужни детайли, които да ни обогатят материално и да ни напомнят, че сме все по-пълноценни ако притежаваме повече. Подобно на рибата във водата, която реагира на бляскавата стръв, така работи и нашата съвременна ценностна система. Призивът на Ина е да бъдем меки или “soft” (работата „I dare to be soft / Осмелявам се да бъда мека”) - това е способността да поемаме от света като мека попивателна мембрана това, което ни дава, но без да потъваме, а в нужния момент да се отблъснем като пружина, да не губим съдържанието, а да запазим своята идентичност, зарита под множеството удобства. Зарита е и жената, и момиченцето в нея под илюзорния комфорт, създаващ дефицит на реално щастие. Така обектът „My Minnie is a brand” призовава към това, тя да не се страхува да бъде незряла, невинна, да отвори детското в себе си.

А дали се чувстваме удобно в тази среда на комфорт, дали сме щастливи в този блян за успеха и лукса? Това са въпросите в работите „Comfortable? / Удобно?” - обектите възглавници, разположени на долния етаж в изложбеното пространство, които като че ли осмиват цялостната бутафория на нашата консуматорска култура превърнала се в продукт за нашето съзнание. Също толкова удобно между тях като референция към заобикалящата ни езотерична литература - личния съветник на съвременния човек по стълбата на успеха и личностното развитие, е застанала работата „Rainbow brain / Сладък мозък”.

Както Ина споделя, изложбата представлява своеобразна рецепта за щастие, която се стреми да запечата в историята на нашата реалност, да предизвика онези забравени емоции, които ни връщат назад към себе си, преди да сме положили първата си тухла от стената на комфорта. Докато можем, докато сме истински.

Текст: Мартина Стефанова

 

Ина Трифонова е родена в Ямбол през 1981 г. Завършва Националната художествена академия през 2005 г. със специалност “Текстил”, а през 2010 г. става магистър по “Мода” и през 2017 г. придобива научна степен доктор по визуални изкуства към катедра “Мода”. Има научни публикации в темата “Архитектурни принципи в концептуалния моден дизайн и дрехата като художествен обект”, а през годините печели и редица награди в сферата. Между модата, Ина се интересува от връзката й със съвременното изкуство и през 2007 г. е поканена в “Първия международен фестивал на съвременно изкуство” в Москва в Манежа, а през 2012 г. прави първата си самостоятелна изложба в София в независимото изложбено пространство “The Fridge”. През 2013 г. прави моден видео пърформанс “A dress can form a reality” в Bulgaria Mall. През 2014 г. отново показва моден пърформанс “Public Photoshoot” в тогавашната галерия Антракт в София. Следват още няколко пърформанси в алтернативни пространства, където Ина изследва връзката между модата и съвременното изкуство.