BG EN

НОВ ПРОЧИТ

J PANK

23.05. - 06.06.2017

куратор Ирина Дакова

Поглеждаме, мигваме, проектираме към съзнанието, виждаме. Всичко това в част от секундата. Образът днес е много по-бърз от когато и да било. Неговото многократно наслагване в съзнанието ни го прави емпатичен и далечен. Зрението ни все по-трудно разпознава конкретиката, детайла и рядко стига до посланието и семантиката. Затова когато пред погледа ни има знаков образ, той веднага реагира като не се измества, а трансформира подадения сигнала във вид на информация като следващ етап на опит за възприятие. Днес това е философският камък за цели индустрии, политики, тенденции и манипулативни конспиративни техники. Всичко това за да разберем колко много е необходимо, за да усетим образ, който може да запомним, който ни връща идеята за размисъл и ни прави мислещи. J PANK e автор, който постига виртуозността на проникновения психолог, точността на маркетолога и семантиката на дизайна, а в същност прави живопис, от която сам казва, че иска да избяга. Малък анахронизъм за хората, които умеят нещо до съвършенство и искат да превключат на следващия канал.

Изложбата New reading/Нов прочит е последното намигване на J PANK към преливащото в нас конформистко мислене, но с ясното съзнание, че пазим скрита територия, в която има натрупана култура, исторически пластове и вродено умение да разкодираме онези малки нишки, които той дърпа, за да направи видими изгубени за света образи. Да видиш с „нови очи“ „стари картини“ е предизвикателство, което изисква не само търпение, постоянство и познание, а илюзионистки трик. J PANK ни провокира да видим няколко образа едновременно, да проектираме наша илюзорна татуазна холограма върху тях и отново да пожелаем да започнем отначало с тайната мисъл, че всеки път има нов прочит пред погледа ни. Той прави класическите образи /Gabrielle d’Estrees “One of her sisters”, Leda and the swan и т.н./ да преминават в съвременни, случващото се между тях става случка от днес, а ние техни модератори и ценители. Виждаме това, което знаем, че сме виждали, но всеки път то е различно. Така работите на J PANK изграждат не паралелен, а съвременен свят. Те правят възможен новият прочит на класически за културната история образи, като ги транслират в субкултурния визьор на днешния зрител. Героите - образи на J PANK живеят свой самостоятелен живот и битуват на различни художествени сцени - от живописното платно до оригинален принт за тишърт или просто любим тапет на екрана, в който се взираме с часове в жажда за друга реалност, но получаващи трупа на настоящето, който погребваме в илюзии за паралелност.

J PANK e тъжното око на стара японска манга, бързината на комикса, хипстърския образ за културна антропология и консуматорското желание за оригинален продукт. Той е превъплъщение на онзи европейски поп арт, който винаги е бил дълбоко философски и никога просто повърхностно продуктов. J PANK е автора, който може да пожелаем, като любовница, която прави недостижимото реалност. Той е нашата идея и нов прочит за притежание на piece of art. Днес и сега.

Ирина Дакова