BG EN

UNDER CONSTRUCTION

YO/KO

3-15.04.2017

Куратор Цветелина Анастасова

След успеха на „YONKO’S ROOM“, авторът се завръща с нов проект, озаглавен „UNDER CONSTRUCTION“. Това е заявка за един бъдещ проект „PANTONE YO/KO”. Тази първа част носи заглавието „FATAL BLUE “. Йонко излиза от границите на стаята и се потапя в чара на един цвят, вдъхновил много артисти от различни епохи. 

 Защо фатално синьо? 

 На първо място, защото в Историята на изкуството има известни примери на артисти-художници, които като Иф  Клайн (Yves Klein 1928-1962) са изградили цялостна концепция върху него и е напълно възможно една прибързана аналогия да обвини Йонко в плагиатство. Това е риск, който авторът поема на драго сърце, защо както: „Аз не мога да контролирам възприятията на другите... На зрителя! Това, което е водещо, е моята вътрешна потребност да се потопя в магнетизма на точно това синьо, а то съвсем не е същото като при Клайн ...„

 На второ място, етапът от животът на Йонко е сантиментално обвързан с психологията на този цвят!

 

ЗА ЦВЕТА

Както небето или морето, което отваря хоризонта, синьото и неговите нюанси (от тюркоаз до циан) е цвят, който непосредствено се свързва със  сънищата, с мъдростта и със спокойствието . Синьото е  „студен цвят“ и неговата хармонична гама е почти необятна. Учени доказват, че синьото се асоциира с надеждността и сериозността, ето защо много от водещите корпоративни лога  са в различни тоналности на синьото.

 В едни по-далечни епохи синият пигмент бил продаван по-скъпо от златото, защото той се е получавал от камък, наречен  лапис -лазурит, който е внасян от Афганистан. Той е бил предназначен за моделирана  употреба, като например оцветяването на кралско  наметало или палто. Поръчителят на произведение или даден занаятчийски обект е бил задължен да прецизира количеството, в което ще се използва синият цвят. Такъв е примерът с „Изключително  богатите часове на Дюк  дьо  Бери“ („Très riches heures du duc de Berry“ XV-ти век). Ръкописът е реализиран от ателието на тримата братя Лимбург , по поръчка на Жан дьо  Бери (1340-1416), който е един от братята на Кал Чарлз Мъдрият (Charles V le Sage). Тя е реализирана в придължение на 70 години - от 1410 до 1485. Ръкописът включва 206 листа 29 х 21 см, които са окомплектовани в книга чак през XVIII-ти век. Тя съдържа 65 малки миниатюри и 66 миниатюри на цяла страница, от които 12 илюстриращи месеците и съзвездията.