BG EN
Людмил Руневски

3-9.01.2017

Вече се превръща в традиция в първите дни от Новата година, през януарската пауза , галерия Аросита, представя стари автори, които не са имали възможност да представят свои юбилейни изложби.

ЛЮДМИЛ  РУНЕВСКИ  /РУНЕТО/  1916 – 1985

 

Завършва средно образование в известната тогава ІІ-ра мъжка гимназия. Освен свиренето на пиано и влечението към литературата, любовта му към живописта го води  към вратите на Художествената академия, където по това време професори са Николай Райнов – История на изкуството, живопис – Никола Маринов, Борис Митов, Никола Ганушев, скулптура – Андрей Николов и Иван Лазаров, декоративно изкуство – Дечко Узунов, керамика – Стоян Райнов  и графика – Васил Захариев. От изключително голямо значение през този студентски период е близкият му контакт с проф. Николай Райнов. Безкрайното възхищение, респект и благодарност от възможността да е чест гост на разговорите, масата и компанията му, Руневски описва в една глава от книгата, който подготвя за печат в последните години от живота си. Имал е славата и привилегията да бъде негов любим ученик, често са излизали на разходки из Витоша, адмирирал е свиренето на пиано и рисунките му. Покровителстван и напътстван от проф.Н.Райнов, в тесен контакт с него, Руневски приема неговите високи критерии за чистота, отдаденост и безкомпромисност в изкуството.

Дипломира се и започват години на работа. Сътрудничи на издателствата Чипев, Смрикаров, Просвета, Кювлиев /автор е и на техните каталози/, илюстрира  детски книжки, част от които са изложени тук. Сътрудничи на вестниците  Млада воля, Днес, Здравна просвета, Народен Спорт, Вечерни новини, Полет,  Стършел, както на списанията Турист, Читалище, София и др. Подготвя и публикува серия пощенски марки, посветени на български птици, подготвя двама студенти за Художествената Академия /приети/.