BG EN

ХУМАНИЗИРАН ДЕКОРАТИВИЗЪМ

GABRIELS / VILLALTA MARZI

16-28.09.2016

Изложбата е част от проекта European Cuteness Art, и е свързан с основната изложба в Софийски арсенал-музей за съвременно изкуство

 

C.A Studio Солиго, един от най-важните италиански културни асоциации, основана през 1969 г., със значителен принос към европейските културни промени, изложбата, наречена “European Cuteness Art”  KINDCHENSCHEMA PSEUDOEGO COMMUNITY NARCISSISM, курирана от Джанкарло Карпи, италиански критик.

European Cuteness Art [KINDCHENSCHEMA PSEUDOEGO COMMUNITY NARCISSISM] е част от мултинационален проект, наречен "Contaminazioni 2016" и е спонсориран от Италианския културен институт и в сътрудничество с галерия Yourself (Букурещ) Йоана Греверс Foundation - 418 Галерия (Букурещ), Галерия Аросита (София) Софийски арсенал-музей за съвременно изкуство Основна художествена галерия (Рим) и Lantana Editore (Рим). Художници от Румъния, България, Испания, Финландия и Италия се работят заедно за първи път, в опита си да завладява публиката от Румъния и България.

Проектът "Contaminazioni 2016", както и произведения на художниците ще бъде експонирани в София (септември-октомври) в Софийски арсенал-музей за съвременно изкуство и Галерия Аросита (София)  и в Рим (ноември-декември). Паралелни събития ще се проведат през цялата 2016 година и ще се представят художници със самостоятелни изложби в партньорските галерии, които са част от проекта. Проектът ще има за цел да представи каталог разпространяван в трите страни с основна идея да преодолее остарелят изток-запад модел.

Визуалното изследване на Giancarlo Карпи, утвърждава някои формални, морфологични и общи константи, класифицирани според cuteness esthetics. Като се има предвид, че тази естетическа категория съчетава двете концепции: продукти фетишизъм и субективно изопачаване.

Kindchenschema - води до извода, че не принадлежи към една единствена културна традиция.