BG EN
Никола Диков

23-31.05.2016

Никола Диков е добре познат скулптор, който близо 26 години е неизменен ръководител на националния симпозиум по скулптура в дърво в Ясна поляна, автор с множество участия в групови изложби в България и чужбина, със самостоятелни изяви в София, Бургас, Ботевград, Троян, Япония и с реализирани монументални проекти в Луковит,  Шумен,  резиденция „Лозенец”.

 

Рисунки, резултат от необикновеното артистично общуване на художника с природните форми. По-голямата част от тези рисунки са вдъхновени от родната природа – от малките камъчета, които могат да бъдат видяни по устието на река Ропотамо; останалите носят магията на пустинните рози, виреещи в пресъхналите езера на Алжир, Тунис и Мароко. Едните са получили формите си от допира с водата, другите – от парещите лъчи на африканското слънце. И едните, и другите получават магично очарование в работите на Никола Диков, изпълнени предимно в големи формати и в техника, която смесва постния пастел с туша и температа. Рисунките му изглеждат почти като скулптури, като пространствени предмети, приканват към докосване, към изучаване на масивната им плътност, играят със сянката и светлината, със суровостта на материята.

Извън чисто пластическите постижения Никола Диков достига в работите си до философска дълбочина, тълкувайки по свой, оригинален начин заобикалящия ни свят. Идеята му е какво правим ние, хората, след Създателя – който и да е той – Бог, природата или нещо, в което всеки от нас вярва, че е създал този свят. Милиони години след сътворената от Създателя скулптура идва един художник и дава нов живот на формите, превръщайки ги във великолепни, запомнящи се рисунки. По този начин в „местата на паметта”, които всички носим в съзнанието си, до реалните камъчета и пустинни рози се нареждат и вдъхновените от тях образи.

Румяна Константинова