BG EN

ЕСЕНЦИЯ

Гордан Картър

03-21.05.2016

Роден съм и израснал в Тексас, регион на САЩ, добре известен със своята  култура на оръжията. Оръжията са навсякъде там. От най-ранна възраст бях изпълнен с потрес и ужас, защото точно седем мои приятели от училище са или убити, или убили някого, или извършили самоубийство с оръжия, съвсем достъпни за тях. В такава среда на заден план в съзнанието ви постоянно стои безпокойството, че във всеки един момент животът ви може да бъде изложени на риск.

На 11 януари 2016 г., стар мой приятел се свърза с мен и ми съобщи, че брат ми е бил убит същия ден, прострелян в главата от "приятел", с когото са спорели.

Изложбата:

"Есенция" е опит да избягам от претенциите и неясните позиции, които често се проявяват в работата ми; да говоря просто и директно, а във визуално отношение искрено и най-вероятно наивно, предавайки една малка част от опита, описан по-горе.

За да постигна тази цел, съм композирал изложбата от няколко различаващи се по вид работи: едни са свързани с вътрешните емоции, явили се в резултат на гореописаното събитие и с простото желание да им намеря видима форма, докато други действат като означения на дадени мои мисли и ги предлагам като  "отправна точка" за зрителите, с цел да предизвикат собствените им мисли.