BG EN

Тежести

Галина Йотова
Сава Стоименов

1-15.07.2014

  фотография и обекти

 

Изложбата „Тежести” са фотографските копия от сканирани черно-бели и цветни негативи на Галя Йотова и металните обекти на скулптора Сава Стоименов. Фотографиите са направени на международен фотографски уъркшоп в град Терезин, Чехия през 2001 г. През изминалите години тези негативи изчезнаха и, след почти 11 години търсене, се появиха през лятото на 2013-а година. Миналото – лично и общо – винаги намира пролука да избяга, да се скрие и след години да се появи, като издраскан негатив, като ръждясал спомен. Миналото понякога е шкаф, пълен с отеснелите ни мечти, захабени илюзии и смачкани надежди. Тежи, да, но точно тази тежест е направила ръцете по-яки, гърбът – по-здрав. Това, което ни тежи, това ни държи изправени.

Изложбата е съвместна работа със скулптора Сава Стоименов, който предложи чекмеджета от ламарина, изработени от него, които създават усещането за архив. Негово е и решението да се сложат различни предмети, снимки, тежести в някои от чекмеджетата, а някои да са празни. Фотографиите са директно копирани върху картон -  мукава в размер 20х20 и са 110 броя общо. Между тях, върху същия картон, е копиран текст, който описва преживяното от Галя Йотова, със заглавие      „... и видях Терезин”.

„Тук мирише различно. Усещам го още в автобуса. Около мен речта е чужда, неразбираема. С раница, статив, спален чувал и с три момичета от Черна гора, с които се засичам в автобуса, вървим към мястото, където ще се настаним. Тежките врати на портала са отворени. От една страна виждам стара сграда, от другата е по-нова, но със същото предназначение – лагер. Аз съм в лагер. Аз съм в Терезин. Градче на 60 км. от Прага, на толкова от Дрезден.”