BG EN

Друг въпрос

Велин Петков
Ивайло Стоянов

29.03 – 10.04. 2013г.

В студената мартенска вечер се запътваме към галерия Аросита на ул. Врабча. Тълпата отвън ни предупреждава, че може би трафикът ни е изиграл отново и сме закъснели. Но пък същата тълпа ни предупреждава и какво ни очаква вътре. Издебваме разреждане на плътната маса в самата галерия и се вмъкнаме някак свенливо. Изложбата се състои от една творба. Но пък каква... За мен първото впечатление е много важно. И винаги настоявам да го споделя, то е определящо дали нещо "работи" за мен. Е, днес не мога да говоря за първо впечатление, защото едновременно ме впечатлиха няколко неща. Ще ви ги споделя в произволен ред:

 

Перфектен принт с размер 217 на 142 см (нека сме буквално точни). В кратък миг тълпата се размества при преминаване на посетител с раница на гърба и творбата ме сполетява в пълен размер (който, за разлика от разпространеното мнение, се оказва, че има значение).

 

Вглъбен в себе си музикант вдъхновено импровизира на електрическа китара. Индъстриъл. Получава му се добре, пък и индъстриъл-ът се слива прекрасно с емоциите, които струят от творбата.

 

Творбата... в първите 5 секунди в главата ми се върти една фраза: Раждане - поглед отвътре. Индустриалното, непознало все още никакви емоции дете на XXI век е готово да поеме първа глътка въздух. И бетонните стени се разтварят, за да му отворят път; последната врата се завърта на безпогрешния си механизъм и хвърля симетричната си сянка върху пътеката към непознатото. Но тъмнината навън не е абсолютно непрогледна. Меки отблясъци светлина се прокрадват в далечината, но обагрят само половината от тъмнината, сякаш Ра се двоуми дали да поеме на бляскавата си колесница по небето или да остави Озирис да властва, поне още малко. Все пак светлината надделява. И издължен силует изниква в тъмното, извисява се изпълнен с живот, стърчащо доминиращ над пейзажа. Сякаш е готов егоистично да прекъсне раждането, по неговите си лъстиви причини. Дали ще успее? Не зная. Моля, задайте ми "Друг въпрос".

 

Мирослав Маринов     

Лектор към Софийска фотографска школа

28.03.2013г.