BG EN
RASSIM

08 -30.05.2012

RASSIM В ГАЛЕРИЯ „АРОСИТА” – ОЛИМПИЙСКИ ИЛИ ПИКЛИВИ ИГРИ

 

През последните години Rassim използва различни естествени или синтетични продукти за създаване на своите произведения. Бихме могли да ги наречем както рисунки, така и живопис, но това не е от съществено значение. Те са изпълнени с урина или отработено моторно масло и показват или портрети на медийни звезди, или се докосват до онова което е запечатал личния фотоапарат на художника.

В сегашната изложба Olympiss Games авторът се обръща към темата за спорта, неговите митове и вълненията на заклетите му фенове. Това е стара тема за Rassim – още една от първите му акции в началото на 1990-те години беше свързана с автомобилния спорт през погледа на един вманиачен фен на „Формула 1”. И сега в залата присъсва едно старо, но непоказвано видео, показващо реакциите на човека, преживяващ обратите на драматичен футболен мач, а в нишите на галерията са подредени спортни обекти и аксесоари, като поглед към един особен фетишистки реди-мейд.

Но най-важния елемент в изложбата са двете картини – чрез собствената си урина, внимателно и многослойно нанесена върху хартия, Rassim изгражда образите на прочутия ямайския лекоатлет Юсеин Болт и ... „Трите грации” – три лекоатлетки, устремени към заветния финал. Тук Rassim започва да иронизира още от името на изложбата, което в превод би звучало като „Олимпикливи игри”. От една страна, материалът съдържа уникален генетичен код и това до голяма степен подсказва емоционалната зависимост на самия автор от спорта и неговата митология. От друга страна, урината е средство за контрол при всяко състезание. Състезателите са съдбовно зависими от нейното съдържание. Те разсъжват непрекъснато за пикнята си. И не на последно място, днес всичко се е превърнало в някакъв тип индустрия, в спектакъл, но не и в това, което е трябвало да бъде – идеалът за олимпийски (а и всякакъв друг) спорт. „Олимпикливи игри” сякаш е преди всичко форма на разочарование – можем и да пикаем на тях.

 

Свилен Стефанов