BG EN

FARAWAY, SO CLOSE

Марк Милен

1 Септември 2010

Галерия “Аросита” стартира новия изложбен сезон с “Faraway, so Close” / “Отдалечени, но по-близки от всякога” на Марк Милен. Mark Millene, както художникът е известен по света или Милен Марков, каквото е родното му име, е българин, роден в Бургас, който понастоящем живее и работи в САЩ. Както разбираме от творческата му биография, публикувана на собственият му интернет сайт Милен/ Millene след като се обучава в Националната художествена академия в София до 1992, емигрира в Америка и там учи една година в Училището за визуални изкуства в Ню Йорк. След това той участва в групови или осъществява индивидуални изложби в различни градове на САЩ, като Ню Йорк, Сан Франциско, Вашингтон и др., също така известно време работи и в ателието на Джеф Кунс. През последната година Марк Милен участва и в Биеналето за изящни изкуства в Бургас.

Интимното пространство на галерията е оживено от абстрактни платна, решени в ярка цветова гама, разчитащи на експресивното полагане на боите, съчетано със смесване на рисунки и трудно различими фотографски образи. За метода си на работа авторът казва “ ... обратно на абстрактните експресионисти, спонтанният момент и техниката "ала прима" е почти изцяло избегнат и всяка работа произлиза от предварително рационално подготвени "ескизи". Това са колажи от фотографии, рисунки и монотипии, които в последствие се пренасят на платното на няколко етапа.” Употребата на глитер – блестяща субстанция от искрящи малки точици, напомняща за лъскаво дамско червило или лак, “украсява” картините и се превръща в запазен знак за автора. Лъскавите, заиграващи се с кича, ефекти навяват асоциации с изкуството на поп арта. Като възприема типичното за постмодерността еклектично смесване на стилове и художествени похвати, авторът извежда свой специфичен художествен език, за да изрази основния за неговото творчество възглед, че всичко подлежи на трансформация и промяна, и се намира в непрекъснато развитие. По този начин изкуството се превръща във важен стимул за въображението, “визуален медикамент” срещу баналността.

Освен че предлага качествена живопис изложбата “Faraway, so Close” според мен маркира и една друга актуална идея - в съвременния свят физическите разстояния и граници все повече губят своето значение, свободното движение на идеи, подпомогнато от новите медии и технологии, създава нова общност на духовни интереси, където хората наистина са по-близки от всякога.

Стефания Янакиева