BG EN

Дойчин Русев
& Лиана Димитрова
& Коста Костов

представят своя проект - инсталация

ХИПЕРТОНИЯ

18 -30 януари 2010

На 18 януари от 18,00 ч. в столичната галерия „Аросита” се открива изложбата „Хипертония”. Тримата художници Дойчин Русев, Лиана Димитрова и Коста Костов със своите инсталации засягат един голям, социален, обществен и медицински проблем.

„Визуализацията на функциониращото човешко тяло е поле за работа на много съвременни автори, ето защо в изкуството се инвестира всичко онова, което не е могло да се инвестира в човешката връзка”, казва Ян Бодрияр.

Идеята на изложбата е точно тази невидима връзка между медицинския проблем - хипертонията и неговите поддръжници – човешките взаимоотношения.

Тримата автори са като трите светлини на светофара. Зелената светлина е проекта на Дойчин Русев "Систолно-диастолна възглавничка”. В него той лансира идеята за хипотетична японска фармакологична компания Акане, доминираща пазара с най-новия си продукт – „систо-диастолична възглавничка”.

Лиана Димитрова оприличава движението на кръвта в човешкото тяло с магистрали, като е изградила конструкция, наподобяваща детските игри от състезанията с Формула 1. По тях се движат всякакви превозни средства, които пренасят полезните и вредни вещества до клетките в човешкото тяло. Нейният проект е като жълтия предупредителен сигнал на светофара, който ни предупреждава да поддържаме живота на нашите тела, за движението, подбора на храната и водата, които приемаме.

Идеите на Коста Костов са в червения цвят на светофара. Творбата му - хипертонична криза в очакване да отмине, представлява множество повтарящи се снимки на черен фон, на които дежурният лекар от бърза помощ внимателно наблюдава пациента след тoкy-що направената инжекция. Червените книжни сърчица в другата му творба създават ведро детско настоение, но при по-внимателно вглеждане откриваме мънички хапченца с форма на сърчице, които се взимат ежедневно при хипертония.

Настоящата изложба експериментира със биотехнологиите, поставяйки ги под съмнение, и отворена врата за дебати към агресивната реклама на все по-нови и с изключителни качества продукти за лечение.

Сашо Серафимов